Bewegen & sporten

Gezond bewegen

Gezond bewegen betekent elke dag actief zijn. Dit is al mogelijk met een half uur matig intensieve inspanning. Als u verschillende activiteiten inbouwt in uw dagelijks leven, is dit eenvoudig vol te houden. Pak eens wat vaker de fiets. Maar denk ook aan tuinieren of stevig wandelen. Sporten of bewegen in groepsverband of onder begeleiding is natuurlijk ook verstandig voor een goede gezondheid.


Vijf tips voor gezond bewegen

1. Beweeg vijf dagen per week
Probeer minstens vijf dagen een half uur per dag actief te bewegen. Iedere dag drie keer tien minuten is een mogelijkheid. Of twee keer een kwartier. Dat maakt niet uit, als u in totaal een half uur per dag extra beweegt. Actief bewegen is bijvoorbeeld fietsen, wandelen of in de tuin werken. Let op: iedere dag een half uur bewegen is beter dan twee keer per week een uur hard sporten!
 
2. Kies een beweging die goed voor u is
Het is belangrijk dat u sneller gaat ademhalen, gaat zweten en dat uw hart sneller gaat kloppen. Pas wel op dat u niet te veel doet. Kunt u tijdens het bewegen niet meer praten, wordt u duizelig of krijgt u het benauwd? Doe het dan even rustiger aan. Als u iedere keer klachten krijgt bij uw beweging, neem dan contact op met uw praktijk.
 
3. Bewegen is leuk
Beweeg op een manier die u leuk vindt en die het beste bij u past. U kunt ook afwisselen. Bijvoorbeeld de ene dag fietsen en de andere dag zwemmen of wandelen. Als u vaker beweegt, gaat het steeds makkelijker. Uw conditie wordt daarmee beter.

4. Samen bewegen
Misschien kunt u het makkelijker volhouden door samen te bewegen. Spreek bijvoorbeeld af met een vriend of vriendin. Of ga naar een sportcentrum bij u in de buurt. Daar vindt u deskundigen die u graag willen helpen.

5. Vaker bewegen
Probeer vaker te bewegen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Pak de fiets in plaats van de auto. Wandel naar de brievenbus of naar de winkel. En let erop dat u niet uren op een bank of stoel zit. Bijvoorbeeld als u televisie kijkt of achter de computer zit. Probeer ook dan te bewegen.
Zorggroep ZGWA

Zorg die draait om ú. Dat is waar de ZGWA en haar aangesloten huisartsenpraktijken voor staan. Met een geïntegreerd aanbod van kwalitatief hoogstaande geneeskundige zorg streven we naar het bevorderen van de gezondheid. Onze zorgprogramma's spelen hier een belangrijke rol bij. In goede samenwerking tussen alle disciplines bieden wij de nodige zorg zoveel mogelijk dichtbij huis aan. 

Lees meer over de Zorggroep >

 

© 2020 Zorggroep ZGWA Disclaimer Sitemap